Francie Marseille

Fotografie: Jeanne Menj | Licence: CC 2.0

0

Marseille – Kulturní centrum francouzské riviéry

Největší město francouzské riviéry, druhé největší město Francie a nejvýznamnější francouzský obchodní přístav, to je Marseille. Město bylo založeno okolo roku 600 před naším letopočtem jako jeden z prvních řeckých přístavů v západní Evropě během druhé vlny Řecké kolonizace a je považováno za nejstarší město Francie. Moderní Marseille je nejdynamičtěji rozvíjející se velké francouzské město, obývá ji více než 1,5 milionů obyvatel a jedná se o hlavní francouzské centrum obchodu a průmyslu.

Co nabízí Marseille

Marseille je také velmi atraktivní pro turistický ruch a filmový průmysl zejména svými plážemi, architekturou a kulturou, kterou reprezentuje významná operní scéna, 42 aktivních divadel, několik kin, 5 uměleckých galerií a 24 muzeí. Také díky těmto kritériím byla Marseille vybrána jako Evropské hlavní město kultury pro rok 2013.

Hlavní turistické atrakce

Díky všudypřítomné výjimečnosti není potřeba bloudit s mapou po Marseille a hledat významné památky. Už jen procházka po starém přístavišti le Vieux Port je bez nadsázky nutností. Můžete sledovat aukční prodej ryb místních rybářů nebo si počkat na překrásný západ slunce v jedné z místních kaváren či restaurací. Staré přistaviště je chráněno dvěma masivními pevnostmi – St Nicolas a Saint Jean.

Z přístaviště se dá směrem na jih turistickými spoji dostat na nejvyšší návrší ve městě, kde stojí římsko-byzantská bazilika Notre Dame de la Garde. Odtud se nabízí jedna z nejkrásnějších vyhlídek na celou Marseille. Největší koncentraci památek najdeme v nejstarší části města zvané Le Panier, v jejímž centru leží architektonicky významná barokní stavba La Vieille Charité. Centrum stavby tvoří barokní kaple, okolní budovy původně sloužily jako chudobinec, dnes zde sídlí archeologické muzeum, galerie afrického a asijského umění a samozřejmě nepostradatelná kavárna.

Místní gastronomie

Francouzská kuchyně je světoznámá, avšak v Marseille najdeme širokou škálu lokálních specialit. Kromě tradiční rybí polévky Bujabézy je v celém regionu Provence velmi populární alkoholický nápoj zvaný Pastis, jenž je produkován z Anýzu a koření, a také Tapenáda, což je pasta z oliv a různých druhů zeleniny většinou používaná jako příloha nebo součást předkrmů.

Počasí v Marseille

Štítky:


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑